Sledování melitelnosti slínkových minerálů - Červinková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Diplomová práce se zabývá vlivem třech různých technologických procesů mletí na vlastnostech čistých slínkových minerálů. Cílem je synteticky připravit čisté slínkové minerály a sledovat vliv délky mlecího procesu a vliv technologie mletí na jejich krystalinitu. Pro vyhodnocování se používá XRD analýza a laserová granulometrie.

The thesis deals with the influence of free various technological grinding processes of pure clinker minerals. The goals is to synthetically prepare pure clinker minerals and monitor the effect of the duration of the grinding process and monitor the impact of grinding technology on their crystallinity. A laser granulometry and XRD analysis are used for evaluation.
Study of the grindability of the clinker minerals
Keywords: Slínkové minerály; trikalciumaluminát; dikalciumsilikát; tetrakalciumaluminátferit; Wesselský – Jensen; mletí; planetový mlýn; vibrační diskový mlýn; McCrone; velikost krystalitu; Scherrerova rovnice; krystalická mřížka; XRD analýza; granulometrie; amorfizace; Rietveldova analýza; Clinkerminerals; tricalciumaluminate; dicalciumaluminate; tetracalciumaluminate ferrite; Wesselsky – Jensen; milling; planetarymill; vibrating disk mill; McCroneMicronisingmill; crystallitesize; crystallinelattice; XRD analysis; granulometry; amorphization; Rietveldanalysis