Metody pro doplnění chybějících částí obrazu - Kovacs, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato práce se zabývá zpracováním přehledu moderních metod pro automatické doplnění chybějících částí obrazu. V teoretické části této práce je vybráno a popsáno několik nejznámějších metod. Každá z vybraných metod je nejdříve uvedena, poté je popsán její algoritmus a nakonec je zhodnocena za pomoci informací, nabytých z dostupné literatury. Mezi metody, které byly vybrány a následně popsány v této práci patří Image Inpainting, Fragment-Based Image Completion, Exemplar-Based Image Inpainting, Gradient-Based Image Completion by Solving Poisson Equation a nakonec Inpainting by Flexible Haar- Wavelet Shrinkage. V praktické části bakalářské práce byl vybrán algoritmus A Framelet-Based Image Inpa- inting, který byl naprogramován a implementován v programovém prostředí MATLAB. Pro tento algoritmus bylo také naprogramováno vlastní funkční řešení Framelet trans- formace. Dále bylo vytvořeno GUI, které poskytuje možnost uživatelské interakce. Toto v prostředí MATLAB realizované GUI umožňuje jednoduše spravovat vstupy a parame- try algoritmu a pracovat s jeho výstupy. Uživatel je vždy informován o aktuálním stavu výpočtu a je mu zobrazen aktuální výsledek doplnění obrazu. Navíc byl pro GUI vytvo- řen nástroj, který poskytuje uživateli možnost definovat pomocí myši oblasti, jež mají být doplněny. Nakonec byly zhodnoceny výsledky implementovaného algoritmu jak při použití Framelet transformace, tak při použití Contoulet transformace.

This thesis deals with an overview of modern Image Inpainting Methods. There are several best-known methods selected and described in the theoretical part of this work. Each of the selected methods is described and evaluated according to the informations available in literature. Among the methods that were selected and subsequently described in this work are Image Inpainting, Fragment-Based Image Completion, Exemplar-Based Image Inpainting, Gradient-Based Image Completion by Solving Poisson Equation and Inpainting by Flexible Haar-Wavelet Shrinkage. The MATLAB implementation of the Framelet-Based Image Inpainting algorithm forms practical part of the thesis. The Framelet transform was created for the purposes of the algorithm. The user interaction provides GUI, which was also implemented in MATLAB. The GUI allows setting input images, algorithm parameters and interaction with the output. The user is always informed about the current state of the computation, and the current result of image completion is shown to him. Moreover, it was created a tool that allows the user to define the areas to be supplemented, using the mouse. Finally, the algorithm performance is evaluated and compared using both Framelet and Contourlet transform.
Image Inpainting Methods
Keywords: metody pro doplnění obrazu; doplnění obrazu; parciální diferenciální rovnice; syntéza textury; přístup kopírování bloků; Framelet transformace; měkké prahování; Image Inpainting Methods; image completion; Partial Differential Equations; texture synthesis; Patch-Based approach; Framelet transform; Soft Threshold