Jednoválcový motor pro silniční závodní motocykl - Morozov, Anton (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Diplomová práce popisuje konstrukční návrh čtyřdobého jednoválcového kapalinou chlazeného motoru o zdvihovém objemu 250 cm3 pro silniční závodní motocykl třídy Moto3. V první části jsou popsány konstrukce soudobých existujících motorů a požadavky k těmto motorům. V další kapitole je popsána konstrukce klikového mechanismu a jeho části. Dále následuje popis vyvažovacího hřídele, rozvodového mechanismu, válce motoru, hlavy válce, klikové skříně, chladící soustavy, mazací soustavy.

This thesis describes the design of four-stroke single-cylinder liquid-cooled engine with a displacement of 250 cm3 designed for Moto3 road racing motorcycle. The first chapter describes designs of existing modern engines and requirements to these engines. The next section describes the design of crank mechanism and its components. The following part describes balance shaft, timing mechanism, cylinder, cylinder head, crankcase, cooling system, lubrication system.
Single-cylinder Engine of a Road Racing Motorcycle
Keywords: čtyřdobý motor; jednoválcový motor; závodní motor; silniční závodní motocykl; Moto3; návrh motoru; four-stroke engine; single-cylinder engine; road racing motorcycle; Moto3; engine design