Přívěs pro stavební stroje - Kramoliš, Robert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
V diplomové práci se zabývám návrhem a dále pevnostní kontrolou hlubinného podvalníku s odnímatelným labutím krkem pro přepravu stavebních strojů. První část diplomové práce je věnována rešerši užívaných přepravníků v dnešní době a dále je shrnuta legislativa týkající se tohoto zařízení. V dalších částech je řešený konstrukční návrh přívěsu, tvorba výpočtového modelu a prezentace získaných výsledků. K diplomové práci jsou přiloženy výkresy celku a podsestava rámu.

In this diploma thesis, I deal with conception and strength analysis of lowbed detachable gooseneck trailer for construction machinery. First part of thesis is about trailers used these days with brief legal requirements for this device. Rest of the thesis contains construction of trailer, creation of finite element model, and presentation of achieved results. This diploma thesis contains drawing documentation.
Trailer for the building machinery
Keywords: Hlubinný podvalník s odnímatelným labutím krkem; přívěs; nákladní doprava; pevnostní analýza; Lowbed detachable gooseneck trailer; trailer; road haulage; strength analysis