Návrh energeticky úsporného rodinného domu ve Zlíně - Zálešák, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Cílem bakalářské práce je návrh nízkoenergetického domu. Práce se dělí na dvě části. Architektonicko-stavební řešení a technické zařízení budovy. Dům se nachází na jižně orientovaném svažitém pozemku ve Zlíně. Základové pasy jsou z prostého betonu. Nosné stěny jsou navrženy z vápenopískových a pórobetonových bloků a vodorovné nosné konstrukce jsou z předpjatých betonových panelů. Dům je dvoupodlažní ve tvaru T s plochou střechou. První podlaží je izolováno extrudovaným polystyrenem, zatímco druhé podlaží šedým polystyrenem. Dům je dilatační spárou rozdělen na dvě části. První část je obytná a druhá je volně stojící přístavba, která zahrnuje garáž pro jedno auto, technickou a skladovací místnost. Hlavní dominantou domu je prostorná obytná kuchyně na prvním podlaží, která je s venkovní terasou propojena dvěma HS portály. Dům splňuje veškeré požadavky na požární bezpečnost. Vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda. Teplá voda jak pro vytápění, tak pro užití je uchovávána ve dvou oddělených zásobnících. Vytápění využívá systém podlahového topení. Nucené větrání s rekuperační jednotkou přivádí čerstvý vzduch do ložnic a obytné kuchyně a odvádí vzduch z koupelen. Dům je napojen na veřejnou kombinovanou kanalizaci, veřejný vodovod a elektrickou síť. Dešťová voda je sbírána do podzemní akumulační nádrže a přebytečná voda se vsakuje do země pěti vsakovacími tunely. Podle průkazu energetické náročnosti budovy spadá dům do kategorie A – mimořádně úsporná.

The aim of the thesis is to design a near-zero-energy detached house. It is divided into two parts – architectural and structural design and building services. The house is located on a south-facing sloping plot in Zlín. The foundations are made of plain concrete strips. The load-bearing walls are designed of sand-lime and aerated concrete blocks and the horizontal load-bearing structures of prestressed hollow-core panels. The house is a two-storey T-shaped structure with a flat roof. The first floor is insulated with extruded polystyrene, while the second floor is insulated with grey expanded polystyrene. The house is dilatated into two sections by an expansion joint. The first section is the living area and the second is a free-standing extension that includes single-car garage, utility and storage rooms. The main feature of the house is a spacious open-space kitchen on the underground floor connected to an outdoor terrace through two large lift and slide doors. The house meets all requirements for fire safety. Heating and domestic hot water are provided by an air-to-water heat pump. Hot water for heating and domestic use is stored in two separate accumulation tanks. Space heating uses a floor heating system. Mechanical ventilation with a heat recovery unit supplies fresh air to bedrooms and the open-space kitchen, while extracting stale air from the bathrooms. The house is connected to the public combined sewer, drinking water main and electricity grid. Rainwater is collected in an underground accumulation tank, and any excess water is infiltrated into the ground through five infiltration tunnels. The house achieves category A – exceptionally energy-efficient -according to the building’s Energy Performance Certificate.
Design of an Energy Efficient Family House in Zlín
Keywords: nízkoenergetický dům; svažitý pozemek; vápenopískové bloky; tepelné čerpadlo; podlahové vytápění; průkazu energetické náročnosti budovy; near-zero-energy detached house; sloping plot; sand-lime blocks; heat pump; f loor heating system; Energy Performance Certificate