Svodiče přepětí, jejich konstrukce a použití v elektrizační soustavě - Strapko, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Práca sa zaoberá vnútornou a vonkajšou ochranou pred prepäťovými javmi, ktoré sa vyskytujú v elektrizačnej sústave. Popisuje atmosférické a prevádzkové prepätie. Hlavným cieľom je teoreticky popísať problematiku ochrán - zvodičov prepätia, ktoré sú používané na jednotlivých napäťových úrovniach z hľadiska parametrov, použitia a konštrukcie. Posledná časť ukazuje výpočet dostatočného odstupu medzi zariadeniami vonkajšej ochrany pred bleskom - bezpečná oddeľovacia vzdialenosť, výpočet ochrannej vzdialenosti zvodičov a praktický výber obmedzovačov prepätia pre vysokonapäťový transformátor.

This work deals with internal and external protection against surge phenomena occurring in the power system. Describes the atmospheric and the operating overvoltage. The main objective is to theoretically describe the issue of protection - surge arresters, which are used for different voltage levels from the view of parameters, use and construction. The last part shows the calculation of a sufficient gap between the devices of external protection against lightning - a safe isolating distance, the calculation of a protective distance of surge arresters and practical choice of overvoltage limiters for high-voltage transformer.
Structure of Surge Arresters and Their Application in Power System
Keywords: atmosférické prepätie; prevádzkové prepätie; bleskozvod; zóny ochrany pred bleskom; zvodič prepätia; parametre zvodičov; ventilová bleskoistka; obmedzovač prepätia; atmospheric overvoltage; operating overvoltage; lightning conductor; lightning protection zone; surge arrester; parameters of surge arresters; spark gap arrester; overvoltage limiter (metal oxid arrester)