Návrh jednoúčelové kotoučové pily - Svoboda, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem jednoúčelové – kotoučové pily, řízené ve třech osách, určené pro odřezávání špalků z europalet. Práce obsahuje rešerši současného stavu techniky, porovnání variant řešení a výběr nejvhodnější varianty. Navržené řešení bylo zpracováno pomocí 3D modelu v programu Inventor. Dále byly provedeny základní pevnostní výpočty. Součástí je i výkresová dokumentace vybraných částí.

This bachelor's thesis deals with the design of a purpose-built circular saw controlled in three axes, intended for cutting blocks from EUR-pallets. The thesis includes a research of the current state of technology, a comparison of possible design variants, and the selection of the most suitable solution. The proposed concept was developed using a 3D model in Autodesk Inventor. Basic strength calculations were also carried out. The thesis includes technical drawings of selected components.
Design of a single-purpose circular saw
Keywords: Kotoučová pila; jednoúčelové zařízení; konstrukční návrh; tříosé řízení; upínací mechanismus; servopohony; Circular saw; purpose-built machine; design concept; three-axis control; clamping mechanism; servo drives