Zhodnocení fyzikálních a chemických parametrů plodů dosud méně využívaných druhů drobného ovoce a návrh nového nealkoholického nápoje z tohoto ovoce - Cetkovská, Jitka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Předložená dizertační práce se zabývá dosud méně využívanými druhy drobného ovoce, posouzením jejich fyzikálních a chemických parametrů a návrhem nového nealkoholického nápoje vyrobeného z jednoho ze studovaných druhů ovoce. Byly vybrány, optimalizovány a validovány titrační, spektrofotometrické, chromatografické a elektroforetické metody pro charakterizaci základních nutričních parametrů (sušiny, obsahu organických kyselin a sacharidů) a biologicky aktivních látek (vitaminu C, anthokyanů a fenolických látek). Byla také optimalizována příprava vzorků. Po tři roky (2010–2012) byl sledován obsah uvedených parametrů v několika odrůdách celkem pěti druhů drobného ovoce: v sedmi odrůdách rakytníku řešetlákového, v deseti odrůdách dřínu obecného, ve dvanácti odrůdách jeřábu ptačího, ve dvou odrůdách aronie černé a v sedmnácti odrůdách bezu černého. S využitím Duncanova testu, analýzy hlavních komponent a shlukové analýzy byly největší rozdíly mezi jednotlivými odrůdami pozorovány především u rakytníku řešetlákového a jeřábu obecného, kde byly jednotlivé odrůdy snadno rozlišitelné na základě genetického původu. Na základě porovnání stanovených obsahových látek ve studovaném ovoci a ve spolupráci se soukromým potravinářským subjektem byl vybrán druh ovoce vhodný pro komerční využití – bez černý, jako významný zdroj anthokyanů a fenolických látek. Byl vytvořen návrh využití tohoto ovoce ve formě nealkoholického nápoje – ovocné šťávy nebo nektaru s podílem bezové šťávy. Z bezové a hroznové šťávy byly připraveny vícedruhové džusy nebo nektary o různém složení, které byly podrobeny senzorickému hodnocení. Nejlépe byly hodnoceny 100% ovocné šťávy připravené s 30–50% podílem bezové šťávy. Jejich složení bylo právně ochráněno. Na základě této ochrany byl společností zabývající se zpracováním ovoce uveden na trh výrobek – 100% ovocná šťáva s 10% podílem bezové složky kombinované s jablečnou a hroznovou šťávou.

This thesis deals with still less expolited species of small fruit, evaluation of its physical and chemical parameters and proposal of a new soft drink from one of the studied species of furit. Firstly, for the characterisation of basic nutrition parameters (dry matter, content of organic acids and saccharides) and biologicaly active substances (vitamin C, anthocyanins and phenolic compounds) suitable titration, spectrophotometric, chromatographic and electrophoretic methods were chosen, optimized and validated. The sample preparation procedure was optimized as well. For three years (2010–2012) the content of listed parameters was monitored in some cultivars of five species of small fruit: in seven cultivars of sea buckthorn, in ten cultivars of cornelian cherry, in twelve cultivars of rowanberry, in two cultivars of chokeberry and in seventeen cultivars of elderberry. By means of Duncan’s test, analysis of principal components (PCA) and cluster analysis (CLU) the main differences between studied cultivars were observed mainly in sea buckthorn and rowanberry, where single cultivars were easily distinguishable from others on the basis of genetic origin. On the basis of comparison of determined parameters in studied species of fruit and with collaboration with fruit processing company the suitable species of fruit for commercial utilization was chosen – elderberry, as a important source of anthocyanins and phenolic compounds. A new soft drink as a proposal of utilization of this fruit was created – fruit juice or nectar with portion of elderberry juice. Mixed juices and nectars with various composition were prepared from elderberry and grape juice and the sensory analysis of these drinks was performed. The best evaluated were 100% fruit juices prepared with 30–50% portion of elderberry juice. The composition was jurally protected. On the basis of this protection the product consisted from 100% fruit juice with 10% of elderberry component mixed with apple and grape juice was introduced to the market by the fruit processing company.
Evaluation of Physical and Chemical Parameters of Still Less Exploited Species of Small Fruit and Proposal of a New Soft Drink from this Fruit
Keywords: rakytník řešetlákový; dřín obecný; jeřáb ptačí; aronie černá; bez černý; organické kyseliny; sacharidy; vitamin C; polyfenoly; anthokyany; sea buckthorn; cornelian cherry; rowanberry; chokeberry; elderberry; organic acids; saccharides; vitamin C; polyphenols; anthocyanins