Využití povětrnostních podmínek a meteorologických informací k optimalizaci plachtařských přeletů - Kubátová, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá meteorologickými předpoklady plachtařských přeletů. V práci jsou uvedeny základní pojmy jako jsou termická konvekce, oblačnost, vlivy orografie, bouřková činnost,. závětrná vlna.

This bachelor’s thesis deals with the meteorological conditions of soaring flights. It desribes the basic concepts such as thermal convection, clouds, the effects of orography, storm activity. trailing wave.
Use of Climatic Conditions and Meteorological Information for the Optimization Thermal Cross-Country Flights
Keywords: Meteorologie; termická konvekce; oblačnost; vlivy orografie; bouřková činnost; . závětrná vlna; Meteorology; thermal convection; clouds; the effects of orography; storm activity. trailing wave