Revizní znalecký posudek - možný postup znalce na základě analýzy konkrétních revizních posudků - z pohledu forenzní ekotechniky: les a dřeviny - Alexandr, Pavel; Vokurka, Jan (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2013)
K zadání revizního znaleckého posudku se soud uchyluje zvláště v případech, kdy se jedná o několik rozporných posudků, nebo předloží-li účastník řízení k důkazu znalecký posudek zpracovaný znalcem mimo řízení s nesouladnými závěry s posudkem znalce ustanoveného soudem v průběhu řízení. Ve většině případů dochází ke značné časové prodlevě od předmětné události, jejíž příčiny má např. revizní posudek stanovit. Příspěvek na základě analýzy revizních znaleckých posudků zobecňuje postupy znalce při jeho vypracovávání v rámci „Bezpečnostní diagnostiky“. Postup hodnocení vychází metodicky z hierarchie systémového zařazení a vazeb v rámci oboru FEld a jeho hlavních subsystémů a posloupnosti přenosu informací. Jsou popsány kritické body, jejichž četnost je závislá zejména na charakteru zadání (středně složitá-složitá), tedy typu znaleckého posudku (TZP) a dále na existenci řešených znaleckých objektů v čase. Příspěvek potvrzuje známou skutečnost, že vypovídací schopnost potřebných stop, relevantních vztahů a kauzalit reálných znaleckých objektů soustavy LES – DŘEVINY – ČLOVĚK, výrazně klesá s časem.

To enter the review expert opinion, the court resorted especially when it is a few conflicting expert opinions, submits to the participant of proceedings to the evidence expert opinion prepared by an expert outside the proceedings, which is not to comply conclusions with the expert opinion by expert appointed by the court. In most cases, there is a significant time delay that has elapsed since the incident, whose cause has such review expert opinion to determine. Paper based on an analysis of significant review expert opinion generalizes revision procedures expert opinion from the perspective of the "Safety diagnostics". The evaluation process is based on a hierarchy of methodical system status and links within the subject FEft and its major subsystems and sequence of information transfer. Describes the critical points whose frequency mainly depends on the character input report (moderately complex-complex), then Type of expert opinion (TEO) and further on the existence of the solved expert objects in time. Article confirms the known fact, that explanatory power of the required track, relevant relationships and causalities of the real expert objects of system FOREST-TREES-MAN, distinctly decreases with time.
Review expert opinion - possible procedure experts on the basis of analysis of specific review expert opinion - from the perspective of forensic ecotechnique: forest and trees
Keywords: Forenzní ekotechnika: les a dřeviny (FEld); bezpečnostní diagnostika; typ znaleckého posudku (TZP); revizní posudek; postup znalce; Forensic ecotechnique: forest and trees (FEft); Safety diagnostics; Type of expert opinion (TEO); revision expert opinion; procedure of the forensic expert