Vysoká dostupnost infrastruktury - Šebestyán, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vysoké dostupnosti. Kde všude může být využita a jakým způsobem má být implementována. V Bakalářské práci jsou popsány metody pro zajištění vysoké dostupnosti, jako například SLA, redundance, škálovatelnost nebo klastrování, distribuce zátěže atd. Proč a z jakých důvodů jsou používány a jejich využití. Dále je popsáno jak minimalizovat výpadek systému, který provozuje služby s vysokou dostupností. Jsou zde popsány veličiny jako celková dostupnost, MTBF, MTTF a MTTR, včetně možností jejich minimalizace. Nakonec jsou charakterizovány známí představitelé open-source nástrojů pro zajištění vysoké dostupnost jako jsou Docker Swarm, Kubernetes, Keepalived, HAProxy a Zabbix. V praktické části byly virtualizovány 2 virtuální stroje s příslušnými open-source nástroji, tyto servery byly nakonfigurovány za pomocí autoinstall.sh skriptu. Bylo zde vytvořeno a simulováno pět scénářů u kterých byl změřen a spočítán dopad na SLA pro streamovací služby.

This bachelor thesis addresses the issue of high availability. Where it can be used and how it should be implemented. The bachelor thesis describes methods for ensuring high availability, such as SLA, redundancy, scalability, clustering, load balancing etc. Why they are used, the reason behind their use and their applications. Furthermore, it describes how to minimaze downtime in systems operating with high availability. Metrics such as overall availability, MTBF, MTTF and MTTR are explained, including options for their minimization. Finally, well-know representatives of open-source tools for ensuring high availability are characterized, such as Docker Swarm, Kubernetes, Keepalived, HAProxy and Zabbix. In practical part, 2 virtual machines were virtualized with QEMU-KVM both of them were configured via the autoinstall.sh script. Five scenarios were created and simulated, and their impact on SLA was measured and calculated for streaming services.
High Availability of Infrastructure
Keywords: Vysoká dostupnost; SLA; metriky SLA; redundance; škálovatelnost; USL; zálohování a obnova dat; clusterování; distribuce zátěže; ECN; automatizace; bash; monitorování; testování; staging; minimalizace; celková dostupnost; MTBF; MTTF; MTTR; Docker Swarm; Kubernetes; Prometheus; Grafana; Pacemaker; Keepalived; HAProxy; Zabbix; High availibility; SLA; metrics of SLA; redundancy; scalability; USL; back up and data recovery; clustering; load balancing; ECN; automation; bash; monitoring; testing; staging; minimization; overall availability; MTBF; MTTF; MTTR; Docker Swarm; Kubernetes; Prometheus; Grafana; Pacemaker; Keepalived; HAProxy; Zabbix