Kardiostimulátory a zdroje rušení - Lojková, Lea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tématem této semestrální práce jsou kardiostimulátory a zdroje rušení. Projekt částečně navazuje na starší diplomovou práci na dané téma (Ing. Kulík, Ústav automatizace a měřicí techniky FEKT, VUT Brno) a z hlediska metodiky měření rozvíjí dané téma podobným směrem. Teoretická část práce stručně vysvětluje principy nukleární magnetické rezonance a magnetické tomografie, popisuje nejběžnější metody používané při magnetické tomografii, definuje kardiostimulátor, uvádí hlavní milníky v jeho vývoji a podrobněji se rozepisuje o kardiostimulátoru jako systému, jeho uspořádání, řízení, nejběžnějších senzorech a způsobech použití. Elektromagnetická interference kardiostimulátorů a defibrilátorů je zpracována formou úplné rešerše od nejstaršího nalezeného záznamu z prosince 1991 až po květen 2009. V praktické části práce se popisuje měření magnetického pole a možnosti sledování jeho účinků na kardiostimulátory. V zásadě existují dvě možné metody měření: off-line expozice vzorku působení magnetického pole na určitou dobu a následný odečet záznamu z kardiostimulátoru pomocí programátoru, nebo on-line sledování činnosti kardiostimulátoru po celou dobu experimentu pomocí měřicí karty. První metoda je schopna spolehlivě prokázat, že k žádné poruše nedošlo, a umožňuje provádění experimentů s dynamickou expozicí kardiostimulátorů, ale v některých případech vykazuje měřicí zařízení zdánlivé poruchy i tam, kde kardiostimulátor ve skutečnosti pracuje dobře. Druhá metoda spolehlivě monitoruje činnost kardiostimulátoru a její jedinou nevýhodou je vyšší úroveň šumu při pohybu vzorku kardiostimulátoru.

This work is focused on cardiac pacemakers and sources of electronic interference. The project partly follows another thesis made in the same field of interest (Ing. Kulík, Dept. of Control, Measurement and Instrumentation) and uses similar methodics of measurement. In the theoretical part of the work, the principles of nuclear magnetic resonance and magnetic resonance imaging are briefly explained and most common methods used in MRI are described, as well as the definition of a cardiac pacemaker, main events in pacemaker history and development. Cardiac pacemaker as a system is described in more detail, including construction, control, most common sensors and the ways of use. Electromagnetic interference of cardiac pacemakers and implantable cardioverter defibrillators is processed via a complete review since the oldest scientific paper from December 1991 till May 2009. In the second part, measuring of magnetic field is described, as well as the possibilities of monitoring of its effects on cardiac pacemakers. In fact, there are two possible ways of measuring. off-line exposition of the sample to the magnetic field followed by data acquisition via pacemaker programmer or the continuous on-line monitoring of the pacemaker activity by the means of measuring PC card. While the first method is reliable in cases where the is no sign of malfunction and makes the experiments with a dynamic exposition of sample possible, in some cases it detects a virtual malfunction also in cases where in reality the devices works perfectly. The second method enables a reliable continuous monitoring of pacemaker activity during the whole experiment and its only problem is a higher level of signal noise caused by the sample movement.
Pacemakers and electromagnetic interference
Keywords: Kardiostimulátor; implantabilní přístroje; porucha; elektromagnetická interference; měření elektromagnetické interference; magnetické pole; nukleární magnetická rezonance; magnetická tomografie; zobrazování magnetickou rezonancí; Cardiac pacemaker; malfunction; electromagnetic interference; electromagnetic interference measurement; magnetic field; nuclear magnetic resonance; nuclear magnetic imaging