Fyzikální a matematické modelování demolice komína - Ficker, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Práce se zabývá fyzikálním a numerickým modelováním zmenšeniny konstrukce komínu a jeho následné demolice. Vlastnosti zmenšeného fyzikálního modelu, tvořeného dřevěnými kostkami, jsou zkoumány a ověřeny pomocí experimentů. Dále jsou tyto experimenty simulovány numericky v programu FyDiK. Numerický model je zjednodušen na 2D problém, přičemž jsou do výpočtu zahrnuty dynamické jevy. Dále je testována shoda výpočtového modelu s reálným experimentem. Cílem práce je dosažení co největší možné shody fyzikálních a numerických modelů.

The thesis deals with physical and numerical modelling of downsized model of chimney and its demolition. The properties of downsized physical model, which is made of wooden cubes, are being researched and experimentally tested. The physical experiments are then designed using software FyDiK. Numerical Model is simplified to 2D problem, whereas the problem includes dynamic effects. Conformity of designed software model and physical experiment is tested. The aim of this thesis is to achive the best possible conformity of physical and numerical models.
Physical and Mathematical modelling of Chimney Demolition
Keywords: Dynamický systém; pád; experiment; komín; Dynamical system; crash; experiment; chimney