Výroba krycího plechu zámku - Rubáš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Práce je zaměřena na návrh technologie výroby krycího plechu zámku, který společně s dalšími díly tvoří část zámku pátých dveří u osobního automobilu. Kryt je vyroben z plechu o tloušťce 2 mm a obsahuje řadu ohybů, prolisů, stříhaných a lemovaných otvorů. Na základě výrobních požadavků a velikosti série 1 200 000 kusů za 3 roky byla zvolena výroba pomocí postupového sdruženého nástroje. Díl bude vyhotoven v jedenácti krocích obsahujících stříhání, ražení, ohýbání a lemování. Jako nejvhodnější materiál byla zvolena mikrolegovaná konstrukční ocel S355MC. Díl bude vyráběn na lisu KSTU 5000-30-7G RKM od firmy ANDRITZ Metals a cena výrobku činí 14,33 Kč.

The thesis is focused on the proposal design of the technology of the production of the cover plate of the lock, which together with other parts forms part of the fifth door of the passenger car. The cover is made of 2 mm metal sheet and includes a number of bends, embosses, cuts and trimmed holes. Based on production requirements and a series size of 1,200,000 pieces over 3 years, the production using a progressive composite tool was chosen. The part will be made in eleven steps composing of cutting, stamping, bending and edging. Micro-alloyed structural steel S355MC was chosen as the most suitable material. The part will be produced on the press KSTU 5000-30-7G RKM from the company ANDRITZ Metals and the price of the product is 14,33 CZK.
Production of cover plate
Keywords: ocel S355MC; stříhání; ohýbání; ražení; lemování; sdružený postupový nástroj; steel S355MC; cutting; bending; stamping; edging; progressive forming tool