NOVÉ METODY KANÁLOVÉHO KÓDOVÁNÍ PRO DRUŽICOVOU KOMUNIKACI - Rumánek, Jaroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Disertační práce se zabývá problematikou nových progresivních metod kanálového kódování při přenosu datových zpráv prostřednictvím družicového transpondéru. Součástí práce je návrh systému pro přenos krátkých textových zpráv s aplikací nových turbo kódů s požadavkem na co nejnižší vysílací výkon a co nejmenší aperturu na straně uživatele. Cílem disertační práce je navrhnout systém, který bude schopen při velmi nízkých poměrech signál/šum umožnit bezchybný přenos SMS zprávy. Práce se zaměřuje především na problematiku energetické bilance, modifikaci a implementaci nových typů turbo kódů a využití jejich unikátních vlastností, na vývoj metod pro odhad chybovosti a metod pro stanovení výsledné SMS zprávy při nenulové chybovosti. Hlavním přínosem je vývoj nového typu turbo kódu, který zajišťuje optimální vlastnosti pro dané použití, dále pak vývoj nové metody pro odhad chybovosti a metody, která na základě navržené struktury rámce a teorie o turbo dekódování umožní stanovení výsledné bezchybné podoby SMS zprávy i v případě nenulové chybovosti.

This dissertation thesis deals with new progressive channel coding methods for data transmission using satellite transponder. The design of the system for SMS transmission, in which novel turbo coding methods are applied, is discussed too. An achievement of the lowest output power and the smallest user aperture is the principal aim of the new method applications. Design of system that would be able to the error free SMS transmission by very low signal to noise ratio is analyzed in this dissertation thesis. The work is focused on energy budget, modification and implementation of new turbo code types and using unique properties, development of new bit error rate estimation methods and methods for determination of final SMS form. The main contribution is the new type of turbo code development that have optimal properties for this usage, development of new bit error rate estimation method and development of method that is able to determine final form of SMS on the basis SMS frame structure and turbo decoding theory when the bit error rate is not zero.
NEW CHANNEL CODING METHODS FOR SATELLITE COMMUNICATION
Keywords: SMS; turbo kód; kódování; prokládání; MAP; dekódování; bitová chybovost; družice; energetická bilance; odhad bitové chybovosti; PHASE 3E; družicová komunikace; SMS; turbo code; coding; interleaving; MAP; decoding; bit error rate; satellite; energy budget; bit error rate estimation; PHASE 3E; satellite communication