Modelování a identifikace středověkého katapultu - Štupák, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Táto práca sa zoberá modelovaním a optimalizáciou stredovekého trebuchetu a niekoľkých zjednodušených variánt tohoto systému. Prvá časť obsahuje informácie o podobných obliehacích strojoch, ako aj princíp fungovania stredovekého trebuchetu a ich historicky používané parametre. V praktickej časti boli vytvorené 4 modely trebuchetu s rôznou mierou zjednodušenia ich pohybu. Následne bola zistená veľkosť dostrelu a efektivity týchto modelov v závislosti na ich parametroch. Taktiež boli tieto parametre optimalizované pre dosiahnutie maximálneho dostrelu. Získané výsledky boli medzi jednsotilvými modelmi porovnané. V poslednej časti bol vytvorený reálny zmenšený model trebuchetu, a jeho pohyb bol porovnaný s pohybom počítačového modelu. Pomocou tohto počítačového modelu boli taktiež získané optimálne parametre tohto systému pre dosiahnutie maximálneho dostrelu.

This thesis is about modelling and optimalization of medieval trebuchet and few of his simplified variants. First part contains information about similar siege engines, description of working principles of medieval trebuchets and his parameters used in history. In practical part have been created four modes of trebuchet with different level of simplification. Subsequently have been calculated range and efficiency of this system in dependence on his parameters. These parameters have been optimized to obtain maximum range, and obtained results have been compared between models. Lastly real, scaled model of trebuchet have been made, and his motion have been compared with motion of computer-based model. With this computer-based model have been also obtained optimal parameters of scaled trebuchet.
Modeling and identification of medieval catapult
Keywords: MATLAB; Simulink; SimScape multibody; simulácia; optimalizácia; trebuchehet; MATLAB; Simulink; SimScape multibody; simulation; optimalization; trebuchehet