Vektorový 2D kreslicí program - Chroboczek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Tato práce řeší problematiku vektorové počítačové grafiky a její tvorby. Na začátku je uveden stručný přehled dostupných softwarových nástrojů s příklady oblastí jejich typického použití. Následuje popis vektorových 2D grafických editorů na které se práce primárně zaměřuje. Popsáno je typické uživatelské rozhraní takovýchto programů doplněné popisem základní funkčnosti a vlastností těchto aplikací. Po teoretické části následuje popis návrhu vlastního vektorového 2D kreslícího programu včetně jeho implementace, použitých nástrojů a klíčových technologií. Nakonec je zde obsaženo zhodnocení dosažených výsledků s vyhodnocením směřování projektu do budoucna.

This thesis solves the issue of vector computer graphics and its creation. At the beginning there is a brief overview of available software tools with examples of typical application areas. It is followed by a description of 2D vector graphics editors, which are the primary focus. Described is a typical user interface of such programs, together with a description of the basic features and functionality of these applications. After the theoretical part is followed by the design our own vector based 2D drawing program, including its implementation, the tools and core technologies. Finally, there is included an evaluation of the results, assessing the future directions of the project.
Vector Based 2D Drawing Program
Keywords: Dvojrozměrná (2D) grafika; trojrozměrná (3D) grafika; rastrová grafika; vektorová grafika; grafické aplikace; vektorové grafické editory; vektorový 2D kreslicí program; kreslicí nástroje; manipulační nástroje; navigační nástroje; kresby; grafické uživatelské rozhraní; Qt framework; mechanismus Signálu & Slotu.; Two-dimensional (2D) graphics; three-dimensional (3D) graphics; raster graphics; vector graphics; graphical applications; vector graphics editors; vector based 2D drawing program; drawing tools; manipulation tools; navigation tools; drawings; a graphical user interface; Qt framework; Signal & Slot mechanism.