Hra v OpenGL - Hranáč, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Cílem této práce je vytvořit vlastní hru se soupeřem s umělou inteligencí. Teoretická část práce se zabývá především umělou inteligencí ve hrách obecně. Grafika hry je trojrozměrná a využívá API OpenGL a grafickou knihovnu GPUEngine. Vytvořená hra je tahová strategie podobná šachům, která nabízí počítačové soupeře různých obtížností na bázi vlastní modifikace strategie Minimax s komplexní heuristikou. Hra také umožňuje lokální hru více hráčů. Výsledky této práce mohou sloužit jako inspirace nebo základ při zkoumání umělé inteligence ve hrách.

The goal of this thesis is to create a custom game with an AI opponent. The theoretical part of the thesis deals mainly with artificial intelligence in games in general. The game's graphics are three-dimensional and use the OpenGL API and the GPUEngine graphics library. The created game is a turn-based strategy game similar to chess, offering computer opponents of various difficulties using a custom modification of the Minimax strategy with a complex heuristic. The game also offers local multiplayer. The results of this thesis can serve as inspiration or a basis for the study of artificial intelligence in games.
Game in OpenGL
Keywords: Hra; 3D; Grafika; Umělá inteligence; AI; Herní AI; Minimax; A*; A star; OpenGL; GPUEngine; QtQuick; QML; Game; 3D; Graphics; Artificial intelligence; AI; Game AI; Minimax; A*; A-star; OpenGL; GPUEngine; QtQuick; QML