Centrum pro seniory v Brně-Medlánkách - Otépka, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Architektonická studie domova pro seniory navazuje na územní studii vypracovanou v předešlém semestru v rámci předmětu NGA056 – Specializovaný ateliér (ArA). Výsledkem návrhu byla kompaktní zástavba s funkčním mixem, který kromě bydlení, komerce, veřejných budov, kostela, sportovní haly a dopravy zahrnoval také blok určený pro seniory. Architektonická studie si klade za cíl vytvořit komplexní centrum s dostatečnou nabídkou služeb, vybavení, soukromí, ale především kvalitních prostor. Návrh objektů vychází z myšlenky kompaktnosti. Jednotlivé pavilony, které v sobě odráží různé požadavky na prostory, dohromady tvoří uzavřený blok s vnitroblokem. Na vnitroblok, jenž je proveden z velké části nad podzemními garážemi, navazuje přilehlý park. Propojení je zajištěno pomocí pomyslného krčku. Park se otevírá na jihozápad a z východní a severní strany je definován objekty centra a přidružených bytů. Směrem do centra celé nové čtvrti se blok otáčí parterem. Ten nabízí kavárnu, vstupy a další služby, a dohromady s parkem, na druhé straně bloku, zajišťují propojení obyvatel a klientů s veřejností. Centrum se snaží být soudobé a mít vlastní identitu, se kterou se obyvatelé či klienti mohou ztotožnit. Potom pro ně bude mnohem jednodušší přijmout pokoj či byt za svůj domov, a nejen za poslední místo na cestě životem.

The architectural study for the elderly home follows on the urban-architectural study conducted in the previous semester as a part of the NGA056 – Specialised Studio course. The study resulted in a compact urban development with mix of functions. It includes not only housing, commerce, public buildings, the church, the sport hall and transport facilities, but also a block of centre for elderly. The architectural study is focused on creating a complex centre with good supply of services, amenities, privacy and, most importantly, quality spaces. The design is based on the concept of compactness. All pavilions which are full of spatial and operational requirements form a block and inner courtyard. The inner courtyard is situated above the underground parking, and it is adjacent to a park, connected to it by a ‘neck’. The park opens to the southwest and its borders are defined by the centre on the east and apartment building for elderly on north side. On the side which faces the centre of the new district, the block turns on its ground floor, accommodating a café, entrances and other services. It facilitates connection with the community, together with park on the opposite side. The proposal presents a contemporary perspective on housing for the elderly in our society. The spaces try to have their own identity, with which residents or clients can identify and accept a room or apartment as their home, rather than just a final stop on their life’s journey.
Center for seniors in Brno-Medlánky
Keywords: diplomová práce; novostavba; pavilony; domov po seniory; Brno-Medlánky; městská třída; park; parter; pečovatelský dům; ústavní péče; stáří; blok; vnitroblok; keramická cihla; předsazená fasáda; zeleň; udržitelnost; stabilita; modrozelená infrastruktura; zelená střecha; intensivní; extensivní; parkování; kaple; balkony; lodžie; terasy; amfiteátr; pódium; bezbariérové řešení; diploma thesis; new construction; pavilions; senior home; Brno-Medlánky; urban avenue; park; ground floor; nursing home; institutional care; old age; block; inner courtyard; ceramic brick; overhanging facade; greenery; sustainability; stability; blue-green infrastructure; green roof; intensive; extensive; parking; chapel; balconies; loggias; terraces; amphitheatre; stage; barrier-free solution