Optimalizace technologie výroby plastového uzávěru tuby - Majerčíková, Erika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Práca sa zaoberá optimalizáciou technológie výroby plastového uzáveru tuby vyrábaného vstrekovaním. Veľkosť výrobnej série je 5 000 000 kusov ročne a minimálna doba výroby je 5 rokov. V práci je spracovaná literárna štúdia technológie vstrekovania plastov do foriem s uvedením možností optimalizácie výroby zmenou konštrukcie nástroja. Praktická časť je venovaná optimalizácii existujúcej formy so studeným vtokovým systémom na výrobu uzáveru tuby, a to použitím horúceho vtokového systému dodaného spoločnosťou Synventive. Zmena konštrukcie nástroja spočíva v zmene trojdoskového typu formy na typ dvojdoskový. Ide o zmenu pevnej strany, do ktorej je zabudovaný horúci vtokový systém; na jej konštrukciu sú použité normalizované diely od firmy HASCO. Na základe technologických parametrov je zvolený vstrekovací stroj Krauss Maffei KM 80-380 CX. Na záver je prevedené technicko-ekonomické zhodnotenie optimalizácie výroby použitím horúceho vtokového systému.

This thesis deals with the optimization of the production technology of the cap tube made by injection molding. Series production is set at 5 000 000 units per year; the minimum time of the production is 5 years. A literary study is developed, focusing on the technology of injection molding in molds including the possibilities of the optimization of the production by changing the structure of the mold. The practical part of the thesis is devoted to the optimization of existing mold with cold runner system for the production of the cap tube, using the hot runner system supplied by Synventive. The change of the structure of the mold involves changing the three plate mold to a two plate mold. It is about changing the fixed part of the mold in which the hot runner system is placed; it is composed of standards parts of the company HASCO. Based on the technological parameters the injection machine Krauss Maffei KM 80-380 CX is chosen. There is a technical-economical evaluation of the optimization of the production by using the hot runner system at the end of the thesis.
Optimization of production technology for plastic cap tube
Keywords: Vstrekovanie; vstrekovacia forma; horúci vtokový systém; Injection molding; injection mold; hot runner system