Obloukové svařování korozivzdorných ocelí pro náročné pracovní podmínky - Matějíček, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Předložená bakalářská práce se zabývá obloukovým svařováním korozivzdorných ocelí. Pomocí svařovací technologie u státního podniku DIAMO jsou spojovány trubky, příruby a plechy k vedení roztoku síranu sodného, který je získáván jako doprovodný produkt při výrobě uranu. Vlivem chemické reakce dochází ke koroznímu napadání a praskání svaru již v krátké době. Na základě informací o materiálech, použitých přídavných materiálech a svařovacích technologií jsem zhodnotil použité materiály s ohledem na náchylnost ke korozi a vzniku horkých trhlin. Pomocí zkoušek a výpočtů jsem posoudil náchylnost k mezikrystalové korozi u austenitických korozivzdorných ocelí. Pro větší spektrum materiálů byla teoreticky řešena i austeniticko-feritická korozivzdorná ocel. Po výpočtech a zhodnocení zkoušky jsem provedl diskuzi a doporučení pro praxi.

Bachelor thesis introduced deals with Arc welding of stainless steel. With welding technology, used by company DIAMO, the connected pipes, flanges and plates are for guiding the Sodium Sulphate solution, which is obtained as by-product in production of Uranium. Corrosive attack and weld cracking occurs in the short period of time due to the chemical reaction. Based on information about materials, used additional materials and welding technology used I have evaluated materials with susceptibility to the corrosion and the formation of hot cracks. Using tests and calculations I have examined the susceptibility of austenitic stainless steel to intergranular corrosion. Austenitic-ferritic stainless steel was also used as a theoretical solution for larger spectrum of materials. After calculations and evaluations of the trial tests I have conducted discussion and recommendations for use in practice.
Arc welding of stainless steels for demanding working conditions
Keywords: Obloukové svařování; korozivzdorné oceli; duplexní oceli; koroze; horké trhliny; mezikrystalová koroze; Arc welding; stainless steels; duplex steels; corrosion; hot cracks; intergranular corrosion