Návrh a realizace inteligentního skleníku s automatizovanou regulací podmínek pro pěstování - Hájek, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací malého autonomního skleníku určeného pro domácí použití. Cílem bylo vyvinout zařízení schopné automaticky udržovat optimální podmínky pro pěstování rostlin s minimální potřebou zásahu uživatele. V úvodní části je provedena rešerše pěstebních podmínek a dostupných komerčních řešení. Následuje návrh a konstrukce zařízení, která zahrnuje výběr vhodné elektroniky, návrh zapojení, konstrukční řešení skleníku a vývoj řídicího softwaru. V závěru je popsáno testování funkčnosti celého systému.

This bachelor thesis focuses on the design and implementation of a small autonomous greenhouse intended for home use. The aim was to develop a device capable of automatically maintaining optimal growing conditions for plants with minimal user intervention. The introductory part includes a review of relevant cultivation parameters and available commercial solutions. This is followed by the design and construction of the device, covering the selection of appropriate electronics, circuit design, mechanical construction of the greenhouse, and development of control software. The final part describes testing of the overall system functionality.
Design and implementation of a smart greenhouse with automated growing conditions control
Keywords: Skleník; growbox; domácí pěstování; regulace klimatu; senzory; Arduino; IoT; Greenhouse; growbox; indoor plant cultivation; climate control; sensors; Arduino; IoT