Přepínač stereofonních nízkofrekvenčních signálů - Lukesle, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Práce se zabývá návrhem a realizací nízkofrekvenčního předzesilovače s přepínatelnými vstupy a s výstupním ekvalizérem. V úvodu práce se čtenář teoreticky seznámí s jednotlivými principy zesilování signálů v nízkofrekvenční technice. Realizace ekvalizéru využívá tzv. gyrátor pro nastavení rezonanční frekvence. Na této frekvenci je umožněno potenciometrem měnit jakost a tím přenosovou charakteristiku obvodu. Výsledkem je poměrně široká variabilita úpravy signálu, včetně jeho výběru ze čtyř možných zdrojů. Součástí práce jsou simulace, naměřené hodnoty, DPS a rozpiska elektrických součástek.

The work proposes steps for fabricating low-frequency preamplifier including switchable inputs and the output equalizer. In the beginning of the thesis theoretical principles of amplifying the low-frequency signals are introduced. For setting the resonance frequency of equalizer the gyrator filter has been used. By setting the aforementioned frequency and tuning the potentiometer we are able to change the quality factor as well as the gain of the entire circuit. Benefit of this work is a large flexibility for tuning the output signal including a possibility of selection of four various inputs. Simulation and measurement results, PCB and a summary of discrete components are finally attached.
Switch stereo low frequency signals
Keywords: nízkofrekvenční signál; ekvalizér; rezonanční obvod; simulace; gyrátor; DPS – deska plošných spojů; Low frequency signal; equalizer; resonant circuit; simulation; gyrator; PCB (printed circuit board)