Technická mapa výukového trenažeru - Kupcová, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Práce se zabývá polohopisným a výškopisným zaměřením prostoru výukového trenažeru pro geodetická měření před Fakultou stavební Vysokého Učení Technického v Brně s využitím Globálních navigačních družicových systémů. Lokalita trenažeru je situována v husté městské zástavbě, proto bylo cílem této práce, mimo vytvoření technické mapy lokality, i posouzení vhodnosti a přesnosti zvoleného způsobu měření. Pro podrobné měření byla použita metoda Real Time Kinematics s využitím služby RTK3-NS Sítě permanentních stanic GNSS České republiky, která poskytuje diferenční korekční data z nejbližší referenční stanice v reálném čase. V rámci podrobného měření byla řešena problematika určení polohy a výšky nepřístupných bodů (stromy, sloupy veřejného osvětlení, aj.). Souřadnice Y, X podrobných bodů v systému Jednotné trigonometrické sítě katastrální a jejich výšky H ve výškovém systému Baltském po vyrovnání byli vypočteny s využitím globálního transformačního klíče ETRF JT01 a modelu geoidu, jež jsou součástí měřické aparatury Leica 1230 GG. Výsledkem práce bylo vyhotovení technické mapy lokality platné k jaru 2011, v měřítku 1:500 v digitální formě, obsahující polohopis, výškopis a popis. Práce také obsahuje zhodnocení použité metody měření a analýzu dosažené přesnosti při měření.

Bachelor’s thesis describes planimetric survey and hypsometry in a tutorial area for geodetical measurement in front of the Brno University of Technology’s Faculty of Civil Engineering using Global Navigation Satellite System. This locality is situated in a built-up area so the goal of the thesis is, besides creating the map of this area, considering the applicability and accuracy of the chosen method. The method of measurement was Real Time Kinematics with usage of RTK3-NS service (provided by Czech Positioning System), which provides differential corrective data from the nearest reference station. The survey included solving hidden points´ (trees, lampposts, etc.) positions and heights. The detailed survey points´ rectangular spatial coordinates Y, X in Datum of JTSK and heights H in Bpv Vertical Datum were calculated using the global transformation key ETRF JT 01 and a geoid model, that were part of a measuring device Leica 1230 GG. Thesis´ final product is the technical map of the locality at a scale of 1:500 valid for spring 2011, containing planimetry, hypsography and map lettering in a digital form. Thesis also embraces analysis of the applicability and the achieved accuracy of the applied method.
Technical Map of Tutorial Simulator
Keywords: technická mapa; Globální navigační družicový systém; Real Time Kinematics; podrobné mapování; technical map; Global Navigation Satellite System; Real Time Kinematics; large-scale mapping