Urbanistické řešení společenského centra obytného souboru Brno-Lesná - Márová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Předmětem diplomové práce je řešení urbanistické studie společenského centra Brno-Lesná, které nebylo dokončeno podle původního návrhu. Zadaná lokalita se nachází na území městské části Brno-Sever, konkrétně v jižní části městské čtvrti Brno-Lesná. Cílem diplomové práce je analyzovat zadané území a následně navrhnout vhodné doplnění funkcí. Návrh by neměl nijak zasahovat do původního urbanistického řešení a nově vzniklých hodnot. Jedním z dalších aspektů je prověřit fungování dopravní infrastruktury a případně navrhnout její úpravy. Hlavní myšlenkou je snaha přivést obyvatelstvo z okrajových částí řešeného území do centra a tím navýšit využití kapacit společenského centra.

The subject of thesis is the solution of urban study of social centre Brno Lesna, which hasn´t been completed according to the original design. Mentioned location is situated at the borough Brno-Sever, exactly in the southern part of the quarter Brno-Lesna. The thesis aim is to analyze the cited area and then design appropriate complement of functions. The design suggestion should not involve the original urban design and newly created values. One other aspect is to check out the functioning of the traffic infrastructure and to design the modifications. The main idea is to bring the population of the peripheral parts of the area to the centre and thus increase capacity utilization of social centre.
Urban concept of social center in residential complex Brno-Lesná
Keywords: Brno-Lesná; společenské centrum; urbanistický návrh; Halasovo náměstí; přestupní terminál; doplnění území; Brno-Lesná; social centre; urban drawing; Halas square; transfer terminal; renewal area