ASPEKTY OCEŇOVÁNÍ PRÁVA STAVBY - Adámek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství)
Nový občanský zákoník č. 89/2012 Sb., účinný od 1. 1. 2014, zavádí mj. nový institut „právo stavby“. Disertační práce se zabývá nad problematikou práva stavby ve vztahu k novému občanskému zákoníku č. 89/2012 Sb. (NOZ). Institut práva stavby umožňuje stavět na pozemku jiného vlastníka. Právní úpravy jsou pro vše nové a jsou spíše v obecné rovině. Nahrazení dosavadního, více než 40 let starého občanského zákoníku novým předpisem představuje revoluční změnu v občanském právu. NOZ vychází z jiných ideologických, politických i terminologických východisek. S novým občanským zákoníkem vyvstávají do popředí i další otázky, jako např: Co bude nemovitost a co nikoliv. Jaká práva lze nově k nemovitostem zřizovat. Jak budou omezeni vlastníci nemovitostí. Důležité je uvědomit si, že nový občanský zákoník zrušil stávající občanský zákoník, i stávající obchodní zákoník. Nová právní úprava ruší více než 238 právních předpisů. Jsou rušeny zákony, které upravovaly nebo ovlivňovaly právní vztahy k nemovitostem. Přínosem je vyřešení problémů a přehled případů, kde by se mělo ocenění práva stavby provádět.

Dissertation work deals problems Law Of Building in relations to new Civil Code No. 89/2012 Sb. (NOZ - new Civil Code) Legal regulations are for all new and rather are in common level. Supplying present, more than 40 years old Civil Code new recipe, presents revolutionary changes in civil right. NCC starting from the another ideological, political and terminological bases. With new Civil Code loom incomming new questions: What will real property and what will no. What kind of law is possible newly to real property to establish. How will new property owners limited. Important is appreciate, that by the new Civil Code was cancelled current Civil Code, so and current Business Code too. New legal regulations cancelles more than 238 law regulations. All the law, which affected law relations to real property are cancelled. Contribution is solving the problems and summaries the cases, where would had Building Law to do. Result of the dissertation work is:
ASPECTS APPRAISEMENT LAW BUILDING
Keywords: Znalec; znalecký posudek; soudní inženýrství; právo stavby; stavba; nemovitost; nemovitá věc; katastr nemovitostí; oceňování nemovitostí; občanský zákoník; nový občanský zákoník; pozemek.; The expert; expert evidence; Forensic engineering; building right; building; realty; real thing; real estate register; appraisement realty; civil code; new civil code; land.