Architektura kanálů v sítích UMTS - Souček, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Mobilní sítě a jejich služby jsou v dnešní době jednou z nejvýznamněji se rozvíjejících oblastí v telekomunikacích. Mobilita účastníků a služeb jsou dnes zásadní potřebou pro dynamický rozvoj nejenom ekonomiky, ale i dalších oblastí lidského konání. Cenou za mobilitu a integraci různých typů služeb v mobilních sítích je značně komplikovaná architektura a protokolová výbava. Důležitým aspektem v mobilních sítích je efektivita využívání rádiových zdrojů, kterých je nedostatek a tvoří tak tzv. úzké hrdlo komunikačního řetězce mezi mobilním terminálem a terminálem v pevné síti. Proto se zdokonalováním mobilních technologií úzce souvisí i zefektivňování využívání rádiových zdrojů, což se v síti UMTS odráží v dosti komplikované vrstvové architektuře komunikačních kanálů, která je tvořena třemi vrstvami na rozdíl od sítě GSM/GPRS, kde byla architektura kanálů dvojvrstvá.

Mobile networks and their services are one of the most importantly developing domains of telecommunication these days. The mobility of subscribers and services is the funda-mental need for dynamic development of not only the economics, but also of other fields of human performance. The charge for the mobility and integration of various kinds of services in mobile networks is an extensively complicated architecture and a protocol equipment. The important aspect of mobile networks is the efektivity of utilization of radio sources, which are scarce and form so called narrow neck of the communication chain between the mobile terminal and the network terminal. That is the reason why the perfection of mobile technologies is closely related to the improvement of efficiency of the usage of radio sources, which is reflexed in the UMTS network by an extensively complicated layer architecture of communication channels, that is formed by three layers as distinct from the GSM/GPRS network, where the architecture of channels was in two layers.
Architecture of channels in UMTS networks
Keywords: Architektura UMTS; UTRAN; architektura kanálů v UMTS; logický kanál; transportní kanál; fyzický kanál; mapování mezi kanály; architektura kanálů v GSM/GPRS; UMTS architecture; UTRAN; channel architecture in UMTS; logical channel; transport channel; physical channel; mapping between channels; channel architecture in GSM/GPRS