Nelineární analýza ztráty stability spalinového potrubí - Jelínek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá nelineární analýzou ztráty stability spalinového potrubí, které je součástí odsiřovací linky. Popisuje tvorbu zjednodušeného MKP modelu. Dále zmiňuje nastavování okrajových podmínek modelu pro několik zátěžných stavů. Tyto zátěžné stavy se odlišují upřednostněním jednoho ze zatížení jako dominantní. Následně jsou provedeny návrhy několika variant vyztužení lehkými výztuhami. Práce je zakončena srovnáním odolností proti ztrátě stability navrhovaných variant vyztužení a nevyztuženého modelu spalinového potrubí.

This thesis deals with the nonlinear analysis of stability loss of flue gas pipe. This pipe is a part of desulphurization line. The thesis describes the creating of a simplified FEM model. It also describes the setting of the boundary conditions of the model for few loading cases. These cases differ by preference for one of the load as dominant. There are proposed several variants of stiffening by light ring stiffener. The work is finished by comparing the resistance to the stability loss of the reinforced variants and unreinforced model of flue gas pipe.
Nonlinear buckling analysis of a flue gas pipe
Keywords: Ztráta stability; nelineární analýza; boulení; spalinová potrubí; skořepiny; mezní stav; zatížení; MKP; Eurokódy; Stability loss; nonlinear analyses; buckling; flue gas pipes; shell; limit states; loading; FEM; Eurocodes