Využití Hilbert Huangovy transformace pro analýzu nestacionárních signálů z fyzikálních experimentů - Tuleja, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Táto práca pojednáva o možnom využití Hilbert-Huangovej transformácie pre analýzu dát získaných z fyzikálnych experimentov. Konkrétne pre analýzu akustickej emisie v podobe akustických rázov. V uvodnej časti je vysvetlený pojem akustická emisia a problematika jej detekcie. Následne sú rozobrané metódy pre analýzu signálu v časovofrekvenčnej oblasti. Konkrétne krátkodobá Fourierova transformácia, Waveletová transformácia, Hilbertova transformácia a Hilbert-Huangova transformácia. V záverečnej časti je navrhnutá metóda pre porovnanie výkonnosti a presnosti jednotlivých prístupov.

This paper discusses the possible use of Hilbert-Huang transform to analyze the data obtained from physical experiments. Specifically for the analysis of acoustic emission in the form of acoustic shock. The introductory section explains the concept of acoustic emission and its detection process. Subsequently are discussed methods for signal analysis in time-frequency domain. Specifically, short-term Fourier transform, Wavelet transform, Hilbert transform and Hilbert-Huang transform. The final part contains the proposed method for measuring the performance and accuracy of different approaches.
Using Hilbert Huang transformation for analysis of non-stationary signals from physical experiments
Keywords: Hilbert-Huangova transformácia; Hilbertova transformácia; Vlastné modálne funkcie; presná modálna dekompozícia; Waveletová transformácia; Krátkodobá Fourierova transformácia; Akustická emisia; Hilbert-Huang transform; Hilbert transform; Intrinsic mode function; Empirical mode decomposition; Wavelet transform; Short-time Fourier transform; Acoustic emission