Výkonnostní srovnání generátorů provozu vhodných pro simulaci DDoS útoků - Ramiš, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá problematikou útoků DDoS a zátěžového testování cílových zařízení. První část práce je zaměřena na nejčastější varianty útoků DDoS. V rámci této části jsou popsány základní mechanismy útoků DDoS, dále jsou představeny běžné možnosti ochrany proti útokům a open source generátory síťového provozu, které jsou zde testovány a poté jsou vyhodnoceny jejich schopnosti. V druhé části práce je pak na základě požadavků stanovených v zadání práce vybrán jeden z posuzovaných generátorů provozu, který je následně začleněn do zásuvného modulu nástroje pro zátěžové testování Apache JMeter jako alternativa k již implementovaným generátorům v rámci tohoto zásuvného modulu. Po začlenění je modul také rozšířen o základní varianty záplavových útoků za využití přidaného generátoru.

This thesis addresses the issue of DDoS attacks and load testing of target devices. The first part of the thesis focuses on the most common types of DDoS attacks. It describes the fundamental mechanisms behind DDoS attacks, presents typical protection methods and open source network traffic generators which are tested and their capabilities are subsequently evaluated. In the second part of the thesis, based on the requirements specified in the assignment, one of the evaluated traffic generators is selected and integrated into a plugin module for the Apache JMeter load testing tool. This is done as an alternative to the traffic generators already implemented within the module. After integration, the module is further extended to include basic variants of flooding attacks utilizing the newly added generator.
Performance comparison of traffic generators suitable for simulating DDoS attacks
Keywords: Záplavový útok; DDoS; Generátor provozu; Zátěžové testování; JMeter; Mausezahn; Flooding attack; DDoS; Traffic generator; Load testing; JMeter; Mausezahn