Semi-analytické výpočty - Herzallah, Ahmad Sudqi Hussein (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
V této práci pojednáváme o analyzaci chyb vznikajících ze semi-analytických výpočtů. Také provádíme moderní metodu Taylorovy řady pro numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic. Dále provádíme charakteristiku zvolených metod řešení. Tato řešení udávají příznivé výsledky semi-analytických výpočtů ve vybraných úlohách a odpovídají diferenciálním rovnicím s přímým využitím Taylorovy řady pro řešení polynomiální funkce, exponenciální funkce a goniometrické funkce. Všechny výpočty byly realizovány pomocí simulačního nástroje TKSL. Zabýváme se zde také určitými a neurčitými integracemi a uvádíme metody řešení určitých integrálů. Nakonec uvádíme srovnání programů Maple, Matlab a TKSL vzhledem k přívětivosti k uživateli.

This thesis discusses the analytical errors emerging from semi-analytical calculations. It also discusses about the modern method of Taylor's series for numerical calculations of ordinary differential equations and chosen methods of charachterized functions. The end solutions indicate favourable results for the semi-analytical calculations in the selected roles and responsible differential equations by direct execution of Taylor's series for solutions of polynomial functions, exponential functions & geometric functions using simulation program "TKSL". It also discusses about the definite & indefinite Intergals and methods for the solution of definite integrals. Followed by a brief introduction of Maple, Matlab & TKSL and further comparison of the result of the three programs & finding the best way of resolving the definite integrals.
Semi-Analytical Computations
Keywords: Taylorova řada; Fourierova řada; Určitý integrál; Neurčitý integrál; Numerický výpočet určitého integrálu; Maple; Matlab; TKSL.; Taylor series; Fourier series; Calculation of definite integral; Calculation of indefinite integrals; Numerical calculation of definite integral; Maple; Matlab; TKSL.