Systém odměňování zaměstnanců ve vybrané společnosti a návrh změn - Lepková, Natálie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá systémem odměňování zaměstnanců ve vybrané společnosti. Práce je rozdělena do tří částí. V první části jsou představena teoretická východiska, která se zaměřují na základní poznatky o odměňování. Druhá část analyzuje současný systém odměňování ve vybrané společnosti a faktory na něj působící a třetí část obsahuje návrhy na jeho zlepšení.

This bachelor’s thesis deals with the employee remuneration system in a selected company. The thesis is divided into three parts. The first part presents the theoretical background, focusing on the basic concepts of remuneration. The second part analyzes the current remuneration system in the selected company and the factors influencing it, and the third part contains suggestions for its improvement.
Employee Remuneration System in the Selected Company and Proposals for Improvement
Keywords: Systém odměňování; zaměstnanci; zaměstnavatel; celková odměna; spokojenost s prací; vnitřní a vnější faktory; Remuneration system; employees; employer; total reward; job satisfaction; internal and external factors