Algoritmy přepočtů gamutů ve správě barev - Svoboda, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Práce se věnuje barvám - jejich reprezentaci v digitálních zařízeních, co nejvěrnějšímu zachování barev na rozdílných zařízeních a jakými postupy toho může být dosaženo. V první části práce stručně shrnuje poznatky o barvě a lidském vidění, rozvádí používané barevné modely a prostory a věnuje se hlavně těm nezávislým na zařízení. Gamut - rozsah barev, které je dané zařízení schopno zobrazit - se pro každé zařízení liší a v praxi je třeba zajistit správnou interpretaci nebo záznam barvy. Proto je stručně popsáno, jak funguje správa barev především z hlediska přepočtů gamutů a jakými způsoby jsou přepočty gamutů realizovány. V druhé části se práce zabývá již dvěma konkrétními algoritmy (HPMINDE a SCLIP) pro přepočty gamutů. Je popsána jejich implementace a ověření v prostředí MATLAB. Ve třetí, poslední části práce jsou uvedeny a diskutovány výsledky implementace těchto algoritmů v MATLABu a tyto výsledky jsou porovnány s~běžně používanými přepočty gamutů (v Adobe Photoshop).

The thesis deals with colors - their representation in digital devices and how to provide the best color preservation accross different devices. In the first part of the work, the knowledge of colors and human vision is briefly summarized. Then color models and color spaces are elaborated, mainly those device independent. Spectrum of colors viewable or printable on a device - the gamut - is different for every device and there's a need of precise reproduction or record of color. That's why the system of color management is described further and especially the gamut mapping approaches and algorithms are mentioned. In the second part of the work, the implementation of how two algorithms of color gamut mapping (HPMINDE, SCLIP) can be implemented in MATLAB is described. In the third and last part of the work, the results of implemented algorithms are presented and discussed. These results are compared to results of commonly used color gamut mapping technique (Adobe Photoshop).
Gamut mapping algorithms in color management
Keywords: Barva; lidské vidění; kolorimetrie; správa barev; gamut; barevný model; barevný prostor; CIE XYZ; CIE LAB; CIE CAM02; ICC; způsoby vykreslení; MATLAB; sRGB; konvexní obálka; CIE LCh; přepočet; mapování barev; Delta E; HPMINDE; SCLIP; kompenzace černého bodu; BPC; Color; human vison; colorimetry; color management; gamut; color model; color space; CIE XYZ; CIE LAB; CIE CAM02; ICC; rendering intents; MATLAB; sRGB; convex hull; CIE LCh; color mapping; Delta E; HPMINDE; SCLIP; black point compensation; BPC