Výpočtové řešení deformace a napjatosti prvků tlakových nádob - Ševčík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Předložená bakalářská práce se zabývá tlakovými nádobami z hlediska jejich vymezení a kategorizace. V navazující části je provedeno posouzení jednotlivých typů tlakových nádob z hlediska jejich využití v technické praxi, tato část má charakter rešeršní studie. Dále je pozornost věnovaná řešení deformace a napjatosti tlakových nádob analytickým a numerickým způsobem. V části analytického řešení je pozornost věnovaná jak momentové, tak bezmomentové teorii skořepin. Numerická řešení jsou provedena MKP ve výpočtovém systému Ansys Workbench 16.2.

The bachelor thesis deals with pressure vessels in terms of their definition and categorization. In the following part is carried out an assessment of various types of pressure vessels in terms of their using in engineering, this part is a research study. Further part is focused on solution of deformation and stress of pressure vessel by analytical and numerical way. The part of analytical solution is focused on both membrane and momentum shell. Numerical solutions are made by FEM in calculation software Ansys Workbench 16.2.
Numerical solution of strain and stress components of pressure vessels
Keywords: Tlaková nádoba Skladovací nádrže Rotačně symetrická skořepina Deformace a napjatost tlakových nádob; Pressure vessel Storage tanks Rotatory symmetric shell Deformation and stress of pressure vessel