Generátory náhodných čísel - Mikulka, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato práce se zabývá metodami generování pseudonáhodných čísel. Zaměřuje se na softwarové generátory. Jsou zde rozděleny generátory pseudonáhodných čísel podle způsobu generování a popsány jednotlivé typy. Další část popisuje metody testování kvality generátorů náhodných a pseudonáhodných čísel. Jsou rozděleny na teoretické a statistické testy. Některé z těchto testů jsou použity na dostupné generátory. Na základě výsledků těchto testů je provedeno zhodnocení těchto generátorů.

This thesis concerns with methods of pseudorandom numbers generation. It focus on software generators. There are pseudorandom number generators divided according to the way of generation and described single types. The next part describes methods of testing for quality of random and pseudorandom number generators. They are divided into theoretical and statistical tests. Some of these tests are used on available generators. The evaluation is based on results of these tests.
Rabdom number generators
Keywords: generátor pseudonáhodných čísel; statistický test; teoretický test; test náhodnosti; pseudorandom number generator; statistical test; test of randomness; theoretical test