Rozpoznávání obličeje - Maňkoš, Richard (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá rozpoznáváním obličeje v digitálním obraze. První část se věnuje popisu biometrie a stručně charakterizuje nejčastěji využívané biometrické metody. Ve druhé části je popsán postup pro rozpoznání obličeje v obraze. Podrobněji je popsána metoda detekce Viola-Jones a metoda rozpoznávání PCA, která bude implementována v Matlabu. Poslední, praktická část je věnovaná popisu návrhu snímání videosekvencí, implementací metody PCA do Matlabu a diskuzí dosažených výsledků.

This diploma thesis deals with face recognition in digital pictures. The first part describes biometry and, shortly, characterizes biometrical methods which are the most oftenly used. In the second part is described the approach of face recognition in a picture. Specifically, it is described the method for face detection - Viola-Jones and method for face recognition - PCA, which will be implemented in Matlab. The last part, which is practical, describes the scheme for video-sequence recording, implementation of the PCA method in Matlab and discussion of the achieved results.
Face recognition
Keywords: Biometrie; detekce obličeje; Viola-Jones; rozpoznávání obličeje; PCA; videosekvence; Biometry; face detection; Viola-Jones; face recognition; PCA; video-sequence