Perspektivní pohonné jednotky autobusů - Kubík, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Cílem této bakalářské práce je posoudit možný budoucí vývoj alternativních pohonů s ohledem jejich využití v autobusech. Nejdříve jsou popsány nejnadějnější alternativní pohony, které využívají spalovacího motoru . V další části práce jsou zhodnoceny způsoby skladování energie při využití elektropohonů. Na konci práce jsou zmíněny hybridní technologie jako kombinace předchozích pohonů.

The aim of this thesis is to consider possible future development of alternative powertrains with regard to their use in buses. First described are the most promising alternative fuel vehicles, which use an internal combustion engine. The next part is evaluated ways to store energy using electric drives. At the end of the work is mentioned hybrid technology as a combination of previous drives.
Perspective bus powertrains
Keywords: autobus; alternativní palivo; CNG; LNG; bionafta; bioethanol; ED95; biomethan; CBG; dimethyl ether; DME; methan-diesel; NiCd; NiMH; akumulátor Zebra; Li-ion; superkondenzátor; palivový článek; vodík; hybridní pohon; bus; alternative fuel; CNG; LNG; biodiesel; bioethanol; ED95; biomethane; CBG; dimethyl ether; DME; methane-diesel; NiCd; NiMH; Zebra battery; Li-ion; supercapacitor; fuel cell; hydrogen; hybrid powertrain