Sportovní vozy Lotus - Sojka, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tématem bakalářské práce je popis vývoje sportovních vozů Lotus. Cílem je nastínit vývoj sportovních vozů a popis jejich konstrukce. První část práce je zaměřena na historii samotné společnosti Lotus od jejího založení až dodnes. Ve druhé části jsou podrobně popsány úspěšné vozy, které jsou dále rozděleny do odvětví sportovních vozů, Formule 1 a závodní speciály pro podnik 500 mil Indianapolis.

This thesis is trying to describe the development of Lotus sports car. The aim of the project is delineate development and construction of sport cars. The first part outlines is about history of the company of Lotus from establishment to today. Followed by second part of work, were are in detail discussed successful cars of Lotus Company, which are divided to the branch of their function - sport cars, Formula 1 cars and racing specials for 500 mil Indianapolis.
Lotus sport cars
Keywords: Lotus; závodní; motor; formule; Lotus; racing; engine; formula