Generativní adversarialní neuronové sítě využity na ochranu soukromí při biometrické autentifikaci a identifikaci - Mjachky, Ľuboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Systémy založené na biometrickej autentizácii sa stávajú súčasťou nášho každodenného bytia. Tieto systémy však nedovoľujú používateľom priamo alebo nepriamo meniť spôsob, akým sa k ich dátam pristupuje a ako sa s nimi bude zaobchádzať ďalej v budúcnosti. Dôsledkom tohto môžu vyplynúť riziká spojené s uniknutím identity jedinca. Táto práca sa zaoberá návrhom systému, ktorý zachováva privátnosť a zároveň umožňuje autentizáciu na základe biometrických čŕt používateľov, a to za pomoci generatívnej neurónovej siete (GAN). V práci sa konkrétne uvažuje o tom, že GAN je použitá na transformáciu obrázkov tvárí napríklad na obrázky kvetov. Autentizačný systém sídliaci na serveri je v konečnom dôsledku učený rozlišovať používateľov podľa obrázkov kvetov a nie tvárí. Na základe vykonaných experimentov môžeme potvrdiť, že navrhovaná metóda je robustná voči útokom, pričom stále vykazuje kvalitatívne požiadavky kladené na štandardný autentizačný systém.

Biometric-based authentication systems are getting broadly adopted in many areas. However, these systems do not allow participating users to influence the way their data will be used. Furthermore, the data may leak and can be misused without the users' knowledge. In this thesis, we propose a new authentication method which preserves the privacy of an individual and is based on a generative adversarial network (GAN). Concretely, we suggest using the GAN for translating images of faces to a visually private domain (e.g., flowers or shoes). Classifiers, which are used for authentication purposes, are then trained on the images from the visually private domain. Based on our experiments, the method is robust against attacks and still provides meaningful utility.
Generative Adversarial Networks Applied for Privacy Preservation in Bio-Metric-Based Authentication and Identification
Keywords: ochrana súkromia; strojové učenie; generatívne adversariálne siete; biometrické systémy; privacy preservation; machine learning; generative adversarial networks; biometric systems