Půdorysně zakřivená lávka pro pěší - Lachová, Alžběta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Předmětem této diplomové práce je vypracování studie půdorysně zakřivené lávky vedoucí přes řeku Svratku. Byly vytvořeny dvě varianty, z nichž k následnému vymodelování a posouzení byla vybrána zavěšená konstrukce. Lávka je tvořena monolitickou mostovkou z předpjatého betonu. Příčný řez mostovky je navržen jako nesymetrický komorový nosník, zavěšený na jedné straně na pylonu. Pylon se nachází na vnitřní straně mostovky na spojnici vrcholu a středu kružnice a je kotven závěsy do podloží.

The subject of this master thesis is the elaboration of a study of a curved footbridge leading over the Svratka River. Two variants were created, from which a suspended structure was selected for subsequent modelling and assessment. The footbridge consists of a monolithic bridge deck made of prestressed concrete. The cross section of the bridge deck is designed as an asymmetrical box girder, suspended on one side by a pylon. The pylon is located on the inner side of the bridge deck at the junction of the apex and the centre of the circle and is anchored by hinges to the subgrade.
Plan curved pedestrian bridge
Keywords: Lávka; oblouk; půdorysně zakřivená; závěs; pylon; předpjatý; beton; výchozí stav; rovnováha; náklon; MPS; MSÚ; jednostranně zavěšená; nesymetrický; komorový; prutový model; Footbridge; arch; plan curved; hinge; pylon; prestressed; concrete; initial condition; balance; tilt; unilaterally suspended; asymmetric; box girder; member model