Automatická výměna nástrojů - napichovací rameno - Rydlo, Andrej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Riešenou problematikou záverečnej práce je automatická výmena nástrojov pri obrábaní. Jadro práce tvorí konštrukčný návrh automatického výmenníka nástrojov. Navrhnutý je manipulátor s priamočiarym naberaním nástroja pre nešpecifikované horizontálne obrábacie centrum. Jednotlivé celky obsahujú návrh uchopovacích čeľustí, výsuvného pohybu, rotácie ramena a lineárneho presunu. Súčasťou práce sú potrebné technické výpočty a simulácie.

Adressed topic of the thesis is automatic tool change in industrial machining. Core work is done on construction design of automatic tool changer. Designed manipulator grabs the tool by linear movement and is meant to be used with unspecified horizontal machining centre. Individual working cells include design of grippers, extending motion of the arm, rotary motion of the arm and linear motion of the whole manipulator. Essential part of the thesis are technical calculations and simulations.
Automatic tool changer
Keywords: Automatický výmenník nástrojov; napichovacie rameno; manipulátor nástrojov; horizontálna výmena nástrojov; Automatic tool changer; linear tool picking; tool manipulator; horizontal tool change