Lokalizace vzdáleného zdroje zvuku polem mikrofonů - Tkadlec, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Cílem bakalářské práce je popis metod lokalizace zdroje zvuku ve vzdáleném poli maticí mikrofonů a to hlavně pomocí metody tvarování přijímací charakteristiky. Dále jsou zde uvedeny simulace a naprogramování měřícího systému pro lokalizaci zdroje zvuku metodou tvarování přijímací charakteristiky. Z těchto simulací a měření jsou zde také vyvozeny závěry.

The aim of bachelor thesis is to describe techniques that are used for localization source of sound in far field by microphone array, mainly by method called beamforming. This thesis contains also simulation and practical test of beamforming method. There are also results of this simulations and measurement.
Localization of sound source in far field with microphone array
Keywords: Lokalizace zvuku; tvarování přijímací charakteristiky; DAS tvarovač; mikrofonní pole; Sound localization; beamforming; DAS beamformer; microphone array