Nové přístupy v katalytických biosenzorech - Garehbaghi, Sanam (Vysoké učení technické v Brně. CEITEC VUT, 2025)
Tato disertační práce představuje dvě nové a nezávislé strategie v oblasti katalytických biosenzorů, které jsou navrženy tak, aby řešily klíčové problémy týkající se jejich stability, nákladů a praktičnosti při diagnostice mastitidy a rakoviny v raném stádiu. Infekce mastitidou je hlavní příčinou ekonomických ztrát v mléčném průmyslu a její diagnostika může pomoci snížit finanční ztráty a zlepšit celkové zdraví stáda. První přístup využívá enzymatický kaskádový systém pro elektrochemickou detekci laktózy v mléčných výrobcích. Integrací -galaktosidázy a glukózooxidázy dochází k hydrolýze laktózy na glukózu, která je dále oxidována za vzniku elektroaktivního H2O2. Nanokompozit RuO2–vícestěnných uhlíkových nanotrubic zprostředkovává elektrochemickou oxidační reakci H2O2 tím, a dosahuje detekčního limitu 0,036 mM s vysokou reprodukovatelností (RSD

This thesis pioneers two novel and independent strategies in catalytic biosensors designed to address their critical challenges in stability, cost, and practicality for mastitis infection and early-stage cancer diagnosis. Mastitis infection is a major cause of economic loss in the dairy industry and its diagnosis can help reduce financial losses and improve overall herd health. The first approach employs an enzyme cascade system for electrochemical lactose detection in dairy products. By integrating -galactosidase and glucose oxidase enzymes, lactose is hydrolyzed into glucose, which is further oxidized to generate electroactive H2O2. A RuO2-multiwalled carbon nanotube nanocomposite mediates the electrochemical oxidation reaction of H2O2 and achieving a detection limit of 0.036 mM with high reproducibility (RSD
Novel approaches in catalytic biosensors
Keywords: Katalytické biosenzory; Enzymatické kaskádové systémy; Nanozymy (NZs); Laktóza; Biomarker miRNA-21; Elektrochemická detekce; Spektrofotometrická detekce; Pt NZs; Catalytic biosensors; Enzyme cascade systems; Nanozymes (NZs); Lactose; miRNA-21 biomarker; Electrochemical detection; Spectrophotometric detection; Pt NZs