Vývoj cen bytů v Opavě - Olbrechtová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vývoje cen bytů v centrální části města Opava. Úvodní část práce se zabývá metodikou oceňování bytů a definováním základních používaných pojmů v této problematice. Dále je rozebrána databáze, která byla za účelem naplnění cílů práce sesbírána a vyhodnocena. Původem dat zanesených v databázi jsou doložené realizované ceny bytů, existující odhady obvyklé ceny bytů a také znalecké posudky. Zkoumán je jak vývoj realizovaných cen v Opavě, tak vývoj cen obvyklých a cen zjištěných dle platného cenového předpisu. Dále je vývoj cen analyzován v rámci centrální části města Opava a pro jednotlivé katastrální území této oblasti. V práci je vyhodnocován vliv aspektů týkajících se jak samotných bytů, tak staveb, ve kterých jsou situovány a také lokality, ve které se byty nacházejí. V závěru jsou výsledky práce porovnány se situací v České republice a vybraných státech Evropské unie.

This master’s thesis focuses on the price development of apartments in the central part of the city Opava. The introductory part defines the methodology of the apartment appraisal and the basic terms used in this topic. Further on, the database used in this thesis to achieve stated objectives is specified and evaluated. The Data are based on a documented purchase price of apartments, existing market value appraisal and ascertained assessed value. The development of purchase prices, market value and assessed value are being researched in the city of Opava. Furthermore, the development of the above-mentioned prices and values is researched in particular cadastral areas in the central part of Opava. The impact of aspects relating to apartment, building and locality are being evaluated. In conclusion, results of the local research are compared with the Czech Republic and selected countries of the European Union.
Price Development of Apartments in Opava
Keywords: Vývoj cen bytů; realizovaná cena; obvyklá cena; cena zjištěná dle platného cenového předpisu; Opava.; Price development of apartment; purchase price; market value; assessed value; Opava.