Měření dielektrických vlastností kapalných paliv pro pohonné jednotky automobilů - Redr, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Bakalářská práce se zabývala měřením dielektrických vlastností pohonných hmot. Cílem práce bylo zjistit rozdíly v dielektrických veličinách pohonných hmot od různých výrobců a v různém poměru složek paliva – rafinované a tzv. biosložky. Dále byly popsány teoretické fyzikální podstaty dielektrických látek – permitivity a ztrátového činitele. V práci byly zmíněné nejznámější elektroizolační kapaliny, jejichž dielektrické vlastnosti jsou podobné naftovým palivům, dále pak studie dielektrických vlastností pohonných hmot a vybraná paliva na českém trhu. V experimentální části byly proměřeny vybrané vzorky paliv při měnící se frekvenci a teplotě. Tyto výsledky byly následně vyhodnoceny a porovnány.

This bachelor thesis dealt with measuring of dielectric properties of propellants. The aim of the thesis was to find out differences between dielectric quantities of propellants from various manufacturers and in different proportions of refined to so-called bio-components. The theoretical physical principles of dielectric substances – permittivity and dissipation factor were described. In the thesis the most famous electrical insulation fluids whose dielectric characteristics are similar as propellants were mentioned. Furthermore, the study about dielectric properties of propellants and chosen fuels on the Czech market were mentioned. In the experimental part of the thesis, selected fuel samples at varying frequency and temperature were measured. These results were then evaluated and compared.
Measurement of dielectric properties of liquid fuels for automotive power units
Keywords: Nafta; bionafta; relativní permitivita; ztrátový činitel; teplota; frekvence; Diesel; biodiesel; relative permittivity; dissipation factor; temperature; frequency