Variantní řešení lokálně podepřené betonové stropní desky - Fárková, Karolína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem a posouzením lokálně podepřené stropní desky. Deska byla navržena ve variantě železobetonové desky a předpjaté desky, ty byly následně orientačně ekonomicky posouzeny. Pro výpočet vnitřních sil byl vymodelován 3D model v programu FREM 5. Konstrukce byla řešena metodou konečných prvků a metodou náhradních rámů. Obě desky byly posouzeny na mezní stav únosnosti a mezní stav použitelnosti.

The thesis focuses on the design and assessment of a locally supported ceiling slab. The slab was designed in two variants: a reinforced concrete slab and a prestressed slab, both of which were subsequently approximately economically evaluated. To calculate internal forces, a 3D model was created using the FREM 5 program. The structural analysis was conducted using the finite element method and the method of equivalent frames. Both slabs were assessed for ultimate limit state and serviceability limit state.
Variant solution of concrete flat slab supported by columns
Keywords: Lokálně podepřená stropní deska; železobeton; předpjatý beton; zatížení; metoda konečných prvků; metoda náhradních rámů; mezní stav únosnosti; mezní stav použitelnosti; betonářská výztuž; předpínací lana; Locally supported ceiling slab; reinforced concrete; prestressed concrete; loading; finite element method; method of equivalent frames; ultimate limit state; serviceability limit state; concrete reinforcement; prestressing tendons.