Modelování vlastností přenosového kanálu u xDSL systémů - Nepovím, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem práce je objasnit čtenáři problematiku modelování přenosových vlastností metalických symetrických vedení, které jsou stále nejběžnějším přenosovým médiem v přístupových sítích, kde jsou nasazovány digitální účastnické přípojky xDSL (Digital Subscriber Line). Nejdříve jsou uvedeny konstrukční prvky metalických symetrických vedení, jejich přenosové parametry (primární a sekundární) a modely modelující tyto parametry. Dále jsou popsány ABCD přenosové parametry, které charakterizují vedení jako dvojbran, a pomocí kterých je získána výsledná přenosová funkce vedení. Ověření teoretických poznatků poskytuje aplikace vytvořená v prostředí Matlab. Tato aplikace umožňuje zvolit charakter vedení a získanou přenosovou funkci tohoto vedení aproximovat pomocí IIR filtrů.

The aim of the thesis is introduce problems of the modelling transmission properties of the metallic symetric cables that are always the most often transmission cables on access networks where the xDSL systems are installed. At first the structual features of the metallic symetric cables, theirs transmission properties (primary and secondary) and models of these parametres are shown. Then the ABCD transmission parameters that characterized the transmission line as a two-port network are described, by force of that the transfer function is obtained. The aplication which was created in Matlab offers to check of the theoretical knowledges . This aplication makes it possible to choose the character of transmission line and to approximate the obtained transfer function of this transmission line.
Modelling of the properties of transmission channel for xDSL systems
Keywords: xDSL Metalické symetrické vedení ABCD parametry Přenosová funkce IIR Yulewalk; xDSL Metallic symetric cables ABCD parameters Transfer function IIR Yulewalk