Domácí mikro-větrná elektrárna - Šmol, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Diplomová práce se zabývá konstrukcí mikro větrné elektrárny v domácích podmínkách. Nejprve je pojednáno o větru, jeho vzniku a výkonu. Následně jsou uvedeny druhy používaných větrných turbín a jejich parametry. Dále je řešena konstrukce a výroba domácí mikro větrné turbíny, konstrukce lopatek, náboje, brzdy a senzoru otáček. Dále je proveden návrh a výroba synchronního generátoru s permanentními magnety vyrobeného pomocí 3D tisku. Jsou uvedeny výsledky z testování generátoru. V další části diplomové práce je řešena problematika MPPT regulátorů, je vysvětlen princip fungování, hardware i software a výsledky z testování. V poslední části je řešeno testování větrné elektrárny v simulovaných podmínkách a v reálném provozu.

The master´s thesis deals with the construction of micro wind power plants in domestic conditions. Firstly, theory about wind is discussed. In next part, the types of wind turbines and their parameters are listed. Furthermore, the design and production of a domestic micro wind turbine, the design of blades, hubs, brakes and speed sensors are addressed. Furthermore, the design and production of a synchronous generator with permanent magnets produced using 3D printing is carried out. Results from generator testing are shown. In the next part of the thesis, the issue of MPPT controllers is solved, the principle of operation, hardware and software and the results of testing are clarified. The last part deals with the testing of wind power plants in simulated conditions and in real operation.
Home micro-wind power plant
Keywords: Mikro větrná elektrárna; Synchronní generátor s permanentními magnety; MPPT regulátor; Větrná turbína; Micro wind power plant; Synchronous generator with permanent magnets; MPPT regulator; Wind turbine