Studium vlastností a účinku přírodních antimikrobiálních látek - Horňáková, Nikola (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2016)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou prírodných antimikrobiálnych látok rastlinného pôvodu, ich charakteristikou, účinkom voči mikroorganizmom, optimalizáciou antimikrobiálnych testov a zvýšením účinnosti obsiahnutých aktívnych látok. Teoretická časť popisuje použité rastlinné druhy, ich významné vlastnosti, ďalej spektrofotometrické metódy použité pri charakterizácii, zvyšovaní stability rastlinných extraktov a princípy antimikrobiálnych testov. V experimentálnej časti bolo spolu použitých 8 druhov čajov, vrátane nečajov (Pai Mu Tan, Formosa Gunpowder, Gunpowder Black, Honeybush, Lapacho, Aspalathus linearis a Paullinia cupana) a doplnených o 6 druhov liečivých bylín (Syzygium aromaticum, Urtica dioica, Hippophae rhamnoides, Matricaria recutita, Plantago lanceolata a škorica), ktoré boli extrahované rôznymi rozpúšťadlami (voda, etanol a dimetylsulfoxid). Extrakty boli testované na obsah antioxidačných látok a účinnosť proti trom bakteriálnym kultúram (Escherichia coli, Micrococcus luteus a Serratia marcescens). Pre zvýšenie antimikrobiálnej a antioxidačnej aktivity a stability boli vodné extrakty čajov enkapsulované do lipozómových častíc.

This bachelor thesis is focused on the testing of natural antimicrobial substances of plant origin, dealing with their characterisation, their effect against the microorganisms, optimization of antimicrobial testing and increasing of efficiency of their active compounds. Theoretical part of this thesis describes a characterisation of used natural species, their important properties, spectrophotometrical methods applied in determination of active compounds, opportunities of stabilization of natural substances and various techniques of antimicrobial testing. In experimental part 8 kinds of tea and non-tea plants (Pai Mu Tan, Formosa Gunpowder, Gunpowder Black, Honeybush, Lapacho, Aspalathus linearis and Paullinia cupana) were used and combined with 6 herbal species (Syzygium aromaticum, Urtica dioica, Hippophae rhamnoides, Matricaria recutita, Plantago lanceolata and cinnamon), extracted by different solvents (water, ethanol and dimethyl sulfoxide). In these extracts amount of antioxidants and effect to three bacterial cultures (Escherichia coli, Micrococcus luteus and Serratia marcescens) were determined. To improve antimicrobial, antioxidant activity and stability aqueous tea extracts were encapsulated into liposomal particles.
Study of properties and effect of some natural antimicrobial substances
Keywords: prírodné antibakteriálne látky; antimikrobiálna aktivita; čaje; polyfenoly; flavonoidy; antioxidanty; enkapsulácia; lipozómy; natural antibacterial substances; antimikrobial activity; tea; polyphenols; flavonoids; antioxidants; encapsulation; liposomes