Návrh diagnostické soustavy pro malý dopravní letoun - Harasim, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Díky tlaku leteckých společností a provozovatelů letadel na snížení provozních nákladů, jsou do systémů letadel intalovány diagnostické soustavy, kterými lze sledovat opotřebení jednotlivých funkčních prvků. Díky tomuto sledování lze ušetřit nejen finanční prostředky vynaložené na údržbu, ale zejména to vede ke zvyšování bezpečnosti celkového provozu letadel. Úkolem práce je navrhnout diagnostickou soustavu pro malý dopravní letoun. K takovému návrhu je potřeba správného pochopení funkcí částí jednotlivých systémů letounu. Část práce je věnována postupu výběru vhodných diagnostických parametrů, v další části se zabývám vhodnými možnostmi jejich snímání. V celkovém shrnutí uvádím diagnostické parametry které jsem zvolil ke snímání a doporučené způsoby jejich měření.

Due to the airliners and aircraft operators pressure on reducing the operating costs, the diagnostic systems are included in aircraft, so that the wearness of single functional elements of other functional systems can be monitored. This monitoring can save money, that are usually spent on maintenance and especially, it leads to an increase of the overall safety of aircraft operations. The task of this work is to design a diagnostic system for small transport aircraft. For the right and proper design, is the correct understanding of the functions of each part on aircraft systems needed. The part of this work is attended to the selection procedure of appropriate diagnostic parameters, next section deals with the suitable options of their scanning. I do mention the summary of the chosen diagnostic parameters for the scanning and the recomended ways of their measuring.
Design of Diagnostic System for Small Transport Aircraft
Keywords: Diagnostická soustava; hydraulická soustava; elektrická soustava; palivová soustava; motorová soustava; výběr kritických prvků; diagnostické parametry; měření; snímání; prediktivní kvalitativní analýza; letadlo; Diagnostic system; hyraulic system; electrical system; fuel system; engine system; selection of critical elements; diagnostic parameters; measurement; sensing; reading; predictive qualitative analysis; aircraft